Argumentationsteknik

Har du följt med i en debatt på din arbetsplats eller i media och vill själv göra ett bra inlägg? För att bli bra på att argumentera finns det vissa knep man kan använda sig av. En argumentation kan liknas vid tennis där orden är bollen. Det gäller att lägga orden rätt och få till en riktig smash då och då. Det är viktigt att alltid hålla god ton och att argumentera med stil, eftersom det är lite av en konst att få orden att landa rätt, precis som med tennis.

Riksdag_assembly_hall_2006Välj något att öva på

Om du vill bli riktigt bra på att argumentera gäller det att du övar ordentligt. Du kanske vill slänga dig in i debatten om flyktingpolitik eller skriva en eldig insändare om huruvida man får sminka sig i kollektivtrafiken eller inte. Innan du öppnar munnen eller sätter pennan på pappret gäller det dock att du har hittat rätt teknik. Välj ut ett ämne som inte är för upprörande, allt för att inte fastna i dina känslor. Det gäller att behålla fokus på det logiska i argumentationen. Du kan till exempel argumentera om företaget Skånska byggvaror eller om det bör byggas en tunnel under Engelska Parken i Uppsala. När du övar är ämnet inte avgörande, utan hur du hittar dina argument, även där det till synes inte finns några. Det är en utmanande tankelek som gör att du är förberedd för ta dig an de tyngre frågorna som många människor redan är engagerade i.

Heta ämnen och frågor

Många invånare i Sverige upplever att åsikterna i landet har blivit fler och fler, samtidigt som den så kallade ”åsiktskorridoren” har blivit trängre. Det råder en allmän känsla av att alla åsikter som presenteras måste vara politiskt korrekta och inte får uppröra någon grupp i samhället. Idag har vi flera viktiga diskussioner i landet och allt fler känner sig manade att vara med i debatten. Diskussionen är livlig såväl på de stora tidningarnas ledarsidor som hemma vid middagsborden och runt fikabordet på arbetet. Frågorna rör sig kring allt från diskriminering till partipolitiska förslag och den gamla vanliga frågan om skatten ska sänkas eller höjas. Har du egna tankar om hur man egentligen ska förbättra skolan? Vet du något nytt om boendesatsningar i din stad? Med rätt argumentationsteknik kan du formulera dina åsikter i en sådan form att människor lyssnar och tar dem till sig. Börja öva och du kommer snabbt märka framgång.