Arrangera en spännande debatt

Om du vill engagera och stimulera vänner och kollegor på ett annorlunda sätt kan en riktigt intressant debatt vara den perfekta aktiviteten. Här får publiken lyssna på specialister inom olika ämnen men också delta genom att ställa frågor eller att rösta fram en vinnare. Ämnen kan vara så spännande och debatten kan handla om allt mellan himmel och jord. Det är också ett smart sätt att öppna nya kommunikationsvägar och att lära sig saker som presentationstekniker och argumentationsknep, vilka kan vara värdefulla verktyg både privat och professionellt.

För att debatten ska kunna gå av stapeln krävs att du organiserar den väl. För storstadsbon finns det möjligheter att boka bra Eventlokaler i Stockholm som både är funktionella och annorlunda, exempelvis höga höjder med panoramautsikt, trendiga klubblokaler eller gamla biografer. Valet av lokal beror på flera saker som hur många som ska delta och vad för slags debatt det ska bli. En diskussion om ledarskap passar bäst i ett klassiskt konferensutrymme medan en djupgående debatt om vampyrers existens kan göras extra kul i en annorlunda betongmiljö.

Hur ska en debatt gå till?

Det klassiska debattformatet kräver tre saker: en moderator, debattörer och ett specifikt ämne. Diskussionsmoderatorns jobb är att framföra programmet, hålla koll på tiden och se till att debattörerna håller sig till ämnet, samtidigt som han eller hon är helt neutral. Det är inte alltid helt lätt och under exempelvis de amerikanska presidentkampanjerna händer det att debattmoderatorer kritiseras för att inte vara tillräckligt opartiska. Debattörerna själva kan också vara mer eller mindre skickliga och faktum är att det inte alltid hänger på deras kunskap utan snarare på deras temperament och talförmåga.

Engagera publiken

Debatter skapar tankar och funderingar och åsikterna kan vara lika många som antalet deltagare. Att låta publiken ställa frågor kan vara mycket fördelaktigt men också att låta alla rösta. Dela ut enkla röstkort eller använd teknologiska lösningar och låt åhörarna rösta innan och efter debatten för att se vem som vunnit. Det gör debatten mer spännande för både publiken och debattörerna. Om en talare lyckas vända på majoritetens åsikt finns det säkert en helt del lärdomar att inhämta från den personen.

Ge också utrymme för diskussion mellan alla efter själva debatten. Det kan bli en stimulerande teambuildingaktivitet för medarbetare men också ett kul moment rent socialt för vänner och bekanta. Vad har alla lärt sig? Varför vann en viss debattör och hur tycker du att diskussionen gick, är alla intressanta frågor.

magazinum