Retorikens kroppsspråk

Att använda gester när man talar inför en publik kan vara ett effektivt sätt att ytterligare betona och förstärka det man vill säga, och kroppsspråket är som de flesta vet en minst lika stor del av kommunikationen mellan två människor som det man faktiskt säger – retoriken är inget undantag. Det är dock mycket viktigt att man är säker på att de gester man använder stämmer överens med vad man faktiskt säger. Att till exempel ha ett neutralt eller likgiltigt ansiktsuttryck, samtidigt som man gestikulerar vilt och engagerat med händerna, gör att du som helhet inte kommer att vara övertygande.

Det är också viktigt att gesterna är kontrollerade. Många har gester och ticks som de inte är medvetna om, som man gör när man är nervös eller bara av vana, omedvetet. Om man upprepar dessa gester för ofta kan det bli en distraktion för publiken, som fokuserar mer på när du kommer att göra gesten nästa gång, än på vad du faktiskt säger.politician-148838_960_720

Det kan därför vara en bra idé att öva in några gester på förhand, så att du redan har bestämt vad du ska göra med kroppen medan du pratar. Det kan göra det lättare att undvika ”överflödiga” gester. Öva dock inte för mycket – det kan göra att ditt kroppsspråk ser konstlat och onaturligt ut istället.

Det gäller också att anpassa sitt kroppsspråk efter var man pratar och efter hur stor publiken är. Om man står och talar inför en stor hörsal, med publiken lite på avstånd, är det bra att göra stora och svepande rörelser, så att alla ser vad du gör. Står du däremot i ett litet mötesrum och talar inför dina kollegor, är det bättre att hålla gesterna mindre och kontrollerade, eftersom du annars riskerar att smälla till någon i ansiktet.

En viktig del av hur man står och håller sig är vilket underlag man står på. För att stå och tala inför en publik med en avslappnad och bekväm hållning är det därför viktigt att man har ett mjukt och skönt underlag, som man också känner sig bekväm med. Det kan man enkelt åstadkomma genom att lägga dit en skön matta innan man ska tala. Du hittar mattor för alla tillfällen på Furniturebox.se.

magazinum