Trumps fula retorikknep

Efter det dramatiska valet undrar många amerikanska medborgare vad som hänt med deras land. Den hårt kritiserade republikanen Donald Trump fick visserligen färre röster än demokraten Hillary Clinton, men blev genom det uråldriga amerikanska systemet ändå utvald som landets 45:e president och tar över Vita Huset våren 2017. Kampanjen Trump drev för att bli president byggde på hans säregna retorik. En retorik som verkar ha vunnit röster trots kritik angående smutskastning och generella uttalanden som baserats på personliga åsikter snarare än fakta. Så hur vann den kontroversiella affärsmannen och TV-mogulen mot en erfaren och kompetent politiker som Clinton?

Trumps trick för att undvika ansvar

Republikanen använde gång på gång Tre trick – därför vann Trump valet i USA. Det första tricket är att tala om ett enormt kontaktnät som tydligen inkluderar experter i alla möjliga ämnen. När Trump får en fråga som kräver ett direkt svar med detaljer, ett svar som ska demonstrera den sortens Sculptural Rendition: Donald Trump Falling Apartkunskaper en president bör ha, så glider han undan genom att hänvisa till att han känner “the best people” – det bästa folket. I det andra tricket undviker Trump också ansvar både för sina planer och tidigare uttalanden. Genom att hävda att han inte “har tid” att vara politiskt korrekt framställer han sig själv som en upptagen och ärlig, om än brysk, man. Det gillade väljarna.

Att kalla sig för vinnare

Trumps sista och kanske största trick är att han kallar sig själv för en vinnare och gradvis sprider idén att han är just det – en vinnare. “I always win. Knock on wood. I win. It’s what I do. I beat people. I win” hävdade den blivande presidenten inför en reporter. Och det är inte nog med att Trump gång på gång upprepar hur han verkligen är en vinnare, han tar varje möjlighet att betona hur hans motståndare är förlorare. Han antyder att hans många motståndare – från rivalen Clinton till media – är svartsjuka och att de riktar sin ilska mot honom när de misslyckas. Eftersom han är en vinnare – därför gick hans önskan om att bli president i uppfyllelse.

magazinum