Komma över sin talrädsla

Att kommunicera och nå ut med sitt budskap har blivit allt viktigare i dagens samhälle och det finns många situationer i livet då vi måste tala inför andra. Det gäller både under skoltiden och i arbetslivet men även i vissa privata situationer som att hålla tal på ett bröllop eller en studentfest.

Att tycka att det är obehagligt att tala inför andra är vanligt men det finns även flera som lider av talarskräck vilket tyvärr kan begränsa dessa människors liv eftersom de till exempel undviker vissa studier eller arbeten. Om du känner till någon på din arbetsplats som lider av stark stress i samband med situationer som kräver kommunikation inför en större grupp är det en bra idé att ta hjälp av en professionell behandlingsmodell. På webbplatsen https://www.ljungsjoberg.se/ kan du läsa mer om behandlingar vid exempelvis stressrelaterad ohälsa på arbetsplatsen.

Tips för att hantera talarrädsla

Ett av de bästa sätten att bota talarrädsla är genom att utsätta sig för rädslan men i små steg. Är du extremt rädd för att tala inför andra kan en kurs som särskilt riktar sig till de med talarskräck vara det enda sättet, men om du klarar av att till exempel tala inför några av dina närmaste medarbetare kan du börja med att öva inför dem. Be att få hålla en kort presentation på ett möte om ett ämne som du är välbekant med. Ett bra tips är att be någon filma din presentation så att du kan se hur du låter och agerar. Antagligen kommer du att inse att dina mardrömmar om att du är illröd i ansiktet eller står och skakar inte alls stämmer utan att du både ser normal ut och låter helt normal.

Bli proffs på att kommunicera och hålla ett föredrag

Även om det inte är alla som lider av allvarlig talarrädsla blir de flesta nervösa när de ska tala inför en större grupp. Att ha allas blickar på sig och samtidigt försöka se helt avslappnad ut är inte alltid lätt men ju mer du övar desto lättare blir det. För att bli proffsig på framföranden gäller det att du förbereder dig ordentligt och övar på vad du ska säga. Undvik att ta med detaljer och fundera på vad det är som är mest intressant för publiken.

Använd gärna känslosamma berättelser och om du har en power point-presentation bör du undvika långa texter och istället använda dig av bilder med enstaka och tydliga ord. Om du har stödanteckningar är det viktigt att lära dig dem utantill så att du inte måste stå och läsa innantill. Kom också ihåg att inte ställa för höga krav på dig själv och ge dig själv beröm när du har lyckats framföra din presentation.